Forenklet læser – understøttelsen og stilladseringen af elever med dysleksi

Forenklet læserlogo

Læse-/skriveteknologi er en grundsten i understøttelsen og arbejdet med elever med dysleksi.

I den almene undervisning er det naturligt at favne de redskaber som allerede ligger i den digitale værktøjskasse, som bruges i jeres dagligdag og som kan give de elever der måtte have brug for læse/skriveunderstøttelse nogle lettilgængelige redskaber lige ved hånden.

I Microsoft Office 365 findes værktøjet Forenklet læser (Immersive Reader) efterhånden flere steder og som anvender godkendte teknikker til at forbedre læse- og skrivefærdigheder hos brugere, uanset deres alder eller evner.

Forbedrer forståelsen

Nu har du værktøjer til at få tekst læst højt, bryde den op i stavelser og øge afstanden mellem linjer og bogstaver. Samtidig kan du nu få vist den enkelte linje som læses højt, mens resten af teksten skygges.  Når du markerer et ord, vil du samtidig få vist et billede af ordet som forklaring.

Forenklet læser

På denne måde kan du hjælpe med at opbygge tilliden hos eleverne, så de kan lære at læse på højere niveauer uden at skulle modtage synlig hjælp.

Dyslektiske elever får her tilbudt en helt gratis løsning til deres indlæringsproblemer med tekstkodning.

Med linjefokus fastholdes elevens læsefokus og forbedrer læshastigheden, da læseren kan koncentrere sig om en enkelt linje ad gangen. På den måde forbedres forståelsen, da hastigheden øges.

Skriftafstanden og de korte linjer gør det muligt at opsætte det præcise billede som den enkelte elev har brug for.

Samtidig kan eleverne slå ordklassegenkendelse på og på den måde højne kendskabet til ordklasserne. Forenklet læser kan samtidig ordgenkende og give eleverne et visuelt billede på de ord de gerne vil have en forklaring på.

Alle disse tiltag højner generelt læseforståelse med 10 % i gennemsnit.

Forenklet læser er allerede integreret i flere af Office 365 værktøjerne – bl.a. i Online og Desktop udgaverne af Word, OneNote og Outlook samt i Edge browseren, Teams og i Office Lens (kamera app’en) Se listen af steder du finder forenklet læser/immersive reader her på dette link